Koekjes bakken met Bas

18-10-2016
Wat heerlijk, ik heb vakantie!! En niet zomaar vakantie, deze week is Bas de hele week bij ons. Dat is zo leuk!

Vanmorgen samen ontbeten, daarna zijn we een paar boodschappen wezen doen om koekjes en taart te kunnen bakken vandaag. Eenmaal thuis het krat met de bakspullen uit de kast gehaald, die heeft daar al ruim anderhalf jaar stof staan vangen. Even slik ik, jeetje dat is al lang geleden dat ik iets heb gebakken in huis en ik vind het zo leuk. Ik zet hem op tafel en de deksel gaat eraf en ik begin te glunderen als ik al mijn bakspullen zie. Bas vraagt waar alles voor is, er zit van alles in, om bonbons te maken, chocolaatjes te maken, tulband te bakken, of een taart, een cake en nog veel meer.

Gister had ik de doos met alle ingrediënten die we nodig hebben al klaar gezet. We pakken het boek erbij, de eerste keer dat ik hieruit koekjes ga maken en wat is het een leuk boek. Bas mag kiezen wat we gaan maken, knopenkoekjes, regenboogkoekjes, Deense roomboterkransen, of spiraalkoekjes. We beginnen met de knopenkoekjes, al snel komen we er achter dat ik niet de ronde stekers heb, dus besluiten we maar leuke ander koekjes te maken van het deeg. Bas zoekt alle ingrediënten uit de doos en dan weegt hij het zorgvuldig af. Eén voor één gaan de ingrediënten door elkaar heen en als laatste delen we het deeg en doen we er kleurstof doorheen, wat een zooitje geeft dat zeg! Onze handen zijn rood, geel, blauw, het aanrecht die van nature bruin is krijgt zelfs rode vlekken. Maar na heel lang kneden is ook het beslag in een effen kleur. Dan worden de koekjes in het folie gerold om in de koelkast te rusten en beginnen we met het volgende recept. De spiraalkoeken, ook hier wegen we alles af, kleuren we het deeg en ook dat moet even rusten in de koelkast. Ondertussen kunnen we verder met het eerste deeg en rollen we het mooi uit en Bas steekt heel precies alle figuren eruit, hoe meer tegelijk hoe beter. Zo gaat ook het tweede deeg en het derde deeg in koekjes veranderen.  

Dan gaat de oven aan, de eerste plaat moet eerst nog even rusten in de koelkast maar kan dan de oven in. Inmiddels staan er 3 wekkers aan, gelukkig weet Bas precies welke wekker waarvoor is. Dan kan de eerste lading daadwerkelijk de oven in, omdat we teveel koekjes hebben moeten ze over 2 platen verdeeld worden. Het tweede deeg is nog altijd aan het rusten in de koelkast en gaan wij eerst even lunchen. Dan is er ook even tijd om Pokémons te vangen, eigenlijk is de regel, geen mobiel tijdens het eten, maar op zo'n dag als vandaag mag dat gewoon eventjes. 

Na het eten is het tijd om de 2 verschillende kleuren deeg voor de spiraalkoeken uit te rollen en het deeg netjes op elkaar te leggen en weer met opgeklopt eiwit al rollend aan elkaar te plakken. Dan moet dit deeg nog een keer rusten in de koelkast en is het tijd voor de appelkruimeltaart. Bas zit heerlijk aan tafel te keuvelen en ik schil ondertussen de appels. Al snel zit daarna het beslag voor de appelkruimeltaart ook in elkaar en kan de taart al snel de oven in. Dan moet de zooi maar eens opgeruimd worden, al snel is het aanrecht weer netjes en schoon en zelfs de kleurstof-vlekken zijn als sneeuw voor de zon (of hoe gaat die spreekwoord ook al eens weer) verdwenen. Na heel wat handen wassen zijn ook onze handen weer schoon van gele, rode, blauwe en groene vlekken. 

Maar wat hadden we een lol met alle kleurstoffen, van grapjes over ernstig in de handen snijden tot de Hulk en de smurfen. Om Bas zijn kleren te beschermen tegen al deze vrolijke kleurtjes hebben we van een tafellaken een keukenschort gemaakt, het leek bijna op een jurk en ook daar hebben we smakelijk om moeten lachen!! En de groene kleurstof, dat was blijkbaar niet alleen kleurstof, maar ook smaakstof, stinken dat dat deed!!! Bas en ik hebben het deeg die al lichtelijk besmeurd was met groene kleurstof direct weg gegooid toen we met onze tong heel voorzichtig de kleurstof proefden, zo vies, zo ontzettend vies!!! 

Nadat alle koekjes uit de oven waren hebben we heerlijk om de bank gehangen, even bijkomen van deze actieve maar ooh zo leuke ochtend en middag!! Straks samen met Dave en Bas van de hopelijk, heerlijke taart proeven!! De koekjes zijn geslaagd dat hebben we al even uitgeprobeerd!

Wat was dit een super dag!! 

Tot snel iedereen en maak het binnen lekker knus, buiten is er niet veel aan!