En nu...

-28 april 2016-
Bijna ben ik klaar met mijn 12 weken revalidatie. Vragen die ik vaak krijg en graag hier ook nog eens wil beantwoorden zijn:

Ben je nu niet meer ziek?
Nee, ik heb een chronische ziekte, ik heb nu mijn ziekte weer onder controle. Als ik het in cijfers zou moeten verwoorden, dan ben ik 3 maanden geleden hier gekomen om te revalideren en zat ik op -10, nu zit ik op 0 en moet ik mijn leven zelf weer verder opbouwen naar +10. 

Ben je nu beter?
Ik voel me veel beter, heb meer energie en minder astma aanvallen. 

Kun je nu alles weer?
Alles, dat is een groot woord. Ik heb hier geleerd veel dingen op een andere manier te doen, ik kan niet meer spontaan heel veel doen op een dag, ik zal altijd meer moe zijn dan de gemiddelde Nederlander en activiteiten zullen bij mij soms veel meer energie kosten waardoor ik minder kan op een dag of het anders moet doen of meer rust pakken tussendoor.  

Heb je wat aan je revalidatie gehad?,  Heb je wat geleerd op Heideheuvel? 
Ja, ik heb hier opnieuw leren bukken, tillen, lopen, fietsen, trap lopen, aanvallen opvangen, anders leren opvangen van mijn aanvallen, leren opstaan vanaf de grond of de stoel, en nog veel meer. Naast dit heb ik ook leren spelen met mijn medicijnen, gewerkt aan mijn conditie en leren omgaan en het accepteren van mijn astma, maar ook geleerd hoe ik het beste met de buitenwereld om kan gaan als het om mijn gezondheid gaat. 

Hoe gaat het nu verder als je thuis bent?
Thuis ga ik eerst mijn leven weer oppakken en zorgen dat ik daar stabiel alles kan doen, dan ga ik het werk oppakken en langzaam zal ik weer terug komen in mijn leven, dit met een dag/week planning waar in staat wat ik ga doen op een dag, zodat ik niet te veel ga doen op een dag waar door ik de dag erna mezelf tegen kom. 

Hoe lang voelde je je al niet zo goed?
Ik heb heel lang gedacht dat het na mijn zomervakantie van 2015 het niet zo goed meer ging en de maanden na oktober en december nog verder achteruit holde, dat laatste klopt ook wel. Maar als ik mezelf nu zie en een jaar geleden (aan de hand van de jaar herinneringen van Facebook), dan weet ik nu dat het eigenlijk al veel langer niet zo goed ging. 

Heb je je doelen behaald? 
Mijn hoofddoelen heb ik behaald, met een aantal kleine doelen ernaast, sommige kleine doelen die ik graag weer wilde oppakken helaas niet, één ervan is dat ik graag weer staand wilde douchen, dit gaat hem helaas niet meer worden. 

Hoe is je longfunctie?
Mijn longfunctie is meestal goed, tijdens aanvallen zit ik (te) laag, dit kan ik gelukkig met medicijnen opvangen. 

Krijg je thuis nog begeleiding van Heideheuvel?  
Ja, na mijn ontslag hier krijg ik 2 keer een telefonische afspraak, daarna ga ik het echt zelf doen met alles wat ik geleerd heb hier en de stappenplannen die ik hier heb gekregen en ga krijgen. Mocht ik daarnaast vragen hebben mag ik altijd contact opnemen met Heideheuvel. 

Mochten er nog meer vragen zijn die jullie graag beantwoord zien, dan lees ik dit graag!!!